Olej rycynowy pozyskuje się z nasion drzewa rącznika pospolitego. Można określić go jako rodzaj niezwykłego panaceum na najróżniejsze dolegliwości. Jego cena rynkowa wynosi zaledwie kilka złotych, a działanie jest naprawdę wszechstronne. Najpowszechniej kojarzony jest z uwagi na swoje silne właściwości przeczyszczające, posiada jednak szereg innych działań, które mogą być dla nas korzystne. Może on pomóc na najróżniejsze sposoby, m.in. uśmierza dolegliwości bólowe, ale może również pomagać w usuwaniu zmarszczek.

Roślina, z której pozyskiwany jest olej rycynowy, naturalnie występuje w Afryce.

W Polsce uprawia się ją jako jednoroczną, ozdobną roślinę.

Może osiągać maksymalnie do 3 metrów wysokości.

Wyróżniają ją duże liście złożone niczym dłoń.

Ich barwa waha się od ciemnej zieleni po czerwono-fioletowe odcienie.

Jednocześnie posiada drobnych rozmiarów, jaskrawoczerwone i niepozorne kwiaty.

Jesienią można zaobserwować owoce, również koloru jaskrawoczerwonego, wyjątkowo kolczaste.

Trująca roślina

Z pewnością, nie bez powodu uprawia się rącznika jako roślinę ozdobną.

Jest wyjątkowo piękny, jednak równie zabójczy.

Zawiera bowiem, w swoim składzie rycynę, która jest białkiem trującym – jego zjedzenie może doprowadzić nawet do śmierci.

Zdecydowanie największym magazynem rycyny w roślinie są nasiona.

olej-rycynowy.jpg
fot.123rf.com

Jeśli do naszego przewodu pokarmowego dostaną się tylko 3 niewielkich rozmiarów pestki, to po upływie kilku godzin dojdzie do pojawienia się groźnych objawów, takich jak: wymioty, gorączka, odwodnienie i halucynacje.

Już w tak niewielkiej ilości występuje silnie trująca dawka.

Rycyna jest śmiertelna w dawce 50 mg.

Do groźnego zatrucia może dojść również na skutek podskórnego podania substancji oraz wdychania jej oparów.

Dlaczego olej rycynowy jest bezpieczny?

Olej z nasion rącznika pospolitego tłoczy się na zimno.

W konsekwencji bezpośrednio po tej procedurze jest on nadal trujący.

Jednak rycyna traci swoje toksyczne i zabójcze właściwości w wyniku oddziaływania wysokiej temperatury.

Pozyskany olej gotuje się więc w wodzie.

Daje nam to pewność, że produkt, który nabywamy w aptekach, jest w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia i życia.

Kiedy stosujemy olej rycynowy?

Zastosowanie oleju rycynowego jest bardzo szerokie.

Można wykorzystywać go zewnętrznie w celach zarówno leczniczych, jak i pielęgnacyjnych, ale również wewnętrznie.

Jest on znany ze swojego skutecznego działania, gdy doskwierają nam zaparcia.

Każda osoba, która po niego sięga, powinna wykazywać się dużą ostrożnością i dawkować go zgodnie z zaleceniami z opakowania.

Stosowania oleju rycynowego powinny unikać osoby cierpiące na ostre bóle brzucha, z niewyjaśnionych przyczyn, kobiety w ciąży, osoby z zapaleniem wyrostka robaczkowego czy zapaleniem jelit.

Pośród istotnych przeciwwskazań wymienia się również miesiączkę.

Z pewnością wewnętrzne stosowanie oleju rycynowego można określić jako wysoce inwazyjne, jednak można z niego wykonywać również delikatniejsze zabiegi w postaci, chociażby okładów z podgrzanego oleju na brzuch.

W medycynie naturalnej takie rozwiązanie poleca się, gdy boli kręgosłup lub głowa.

Olej rycynowy i jego działanie dla skóry

Olej rycynowy może wygładzać i intensywnie nawilżać skórę oraz spłycać zmarszczki.

Stanowi on jednocześnie popularny składnik licznych produktów kosmetycznych, które są powszechnie dostępne w sklepach.

Można go wykorzystywać w pielęgnacji skóry rogowaciejącej oraz silnie przesuszonej, oprócz tego stosuje się go w celu oczyszczania twarzy.

Oczyszczanie skóry na twarzy olejami to metoda nazywana OCM.

Jej zastosowanie daje możliwość wykonania niezwykle precyzyjnego demakijażu, dokładnego usunięcia wszelkich zabrudzeń, wygładzenia cery i zwężenia porów.

Najważniejszym elementem jednak jest fakt, iż nie dopuszcza do usunięcia ze skóry, jej naturalnej tłuszczowej warstwy ochronnej, co zwykle stanowi konsekwencję stosowania innych preparatów.

W przypadku takiego oczyszczania skóry, to właśnie olejek rycynowy stanowi podstawę skutecznego zabiegu.

Jednak za każdym razem konieczne jest jego mieszanie z innymi olejami, np. arganowym, migdałowym, z pestek winogron czy oliwą z oliwek.

Jeśli jesteśmy posiadaczkami skóry normalnej, to udział oleju rycynowego w preparacie powinien wynosić około 20%, przy skórze tłustej więcej, zaś suchej mniej.

Mieszkankę olejów rozgrzewamy w dłoniach i nanosimy na zwilżoną wodą skórę twarzy, cały czas delikatnie ją masując.

W celu usunięcia oleju ze skóry stosujemy ściereczkę kosmetyczną.

Konieczne jest jeszcze co najmniej jednokrotne powtórzenie, na zakończenie natomiast należy umyć twarz w chłodnej wodzie.

Jest to sposób oczyszczania korzystny dla skóry, jednak nie w nadmiarze.

Jeśli na naszej cerze występuje mocny trądzik lub podrażnienia to oleje powinny być usuwane/zmywane z zastosowaniem odpowiedniego mydła leczniczego.

Olej rycynowy, jako naturalna odżywka do włosów

Dzięki stosowaniu oleju rycynowego na włosy bardzo szybko zauważymy różnicę, głównie dlatego, że oddziałuje on w sposób kompleksowy.

Przy regularnym stosowaniu zauważymy, że nasze włosy staną się wzmocnione, grubsze, bardziej miękkie, będą szybciej rosły, a poszczególne pasma będą wyraźniej nawilżone, rozdwojone końcówki zostaną wygładzone, a łuski włosów zamknięte.

Olej rycynowy wyróżnia się wysokim nasyceniem, jednocześnie jest ciężki i gęsty, stąd poleca się jego stosowanie w połączeniu z innym produktem do pielęgnacji włosów.

Może to być inny olej, ulubiona odżywka, żółtko jaja czy nafta kosmetyczna.

Osoby, które podejmują decyzję o regularnym stosowaniu olejku rycynowego na włosy, powinny pamiętać, że posiada on zdolność ich przyciemniania.

Olejek rycynowy do stosowania na brwi i rzęsy

Jego skuteczność odnosi się również do innych włosów, może bowiem pogrubić, zagęścić, wzmocnić i przyciemnić również brwi oraz rzęsy.

I tutaj częściej i chętniej się go wykorzystuje.

Trudno się dziwić, stosowanie olejku powoduje dobre odżywienie, jednak nie zawsze jesteśmy w stanie zdecydować się na przyciemnienie włosów na głowie, co mogłoby być problematyczne w szczególności dla blondynek.

W przypadku brwi i rzęs efekt taki może być wręcz pożądany.

Stosowanie rycyny, nie u każdej osoby będzie równie skuteczne.

Z pewnością doprowadzimy do przyciemnienia włosków, jednak wydłużenie, wzmocnienie i odżywienie nie zawsze będzie równie imponujące.

Indywidualne predyspozycje są tu niezwykle istotne, u niektórych osób dochodzi do sytuacji, że zastosowanie olejku rycynowego na rzęsy staje się przyczyną ich wypadania.

Wynika to zwykle z tego, że włoski, które są w tym miejscu obecnie, są nader słabe i muszą one zrobić miejsce dla nowych, mocniejszych.

W niektórych przypadkach jednak dochodzi do przerzedzenia rzęs.

Stosując olejek rycynowy, należy uważać na podrażnienia w obrębie oczu, jakie może on wywołać.

Olejek rycynowy dla paznokci

Jeśli nie chcemy lub nie pokochamy olejku rycynowego na włosach, brwiach czy rzęsach, można również przetestować jego oddziaływanie na paznokcie, które staną się mocniejsze i utwardzone.

Olejek rycynowy na stopy

Można stosować go również na twarde pięty. Mieszamy go z kremem i obficie smarujemy stopy, owijamy folią spożywczą, nakładamy bawełniane skarpetki i zostawiamy na noc.

WSPARCIE NIEZALEŻNYCH PORTALI

*Niebieską czcionką zaznaczono odnośniki np. do badań, tekstów źródłowych lub artykułów powiązanych tematycznie.

P.S. Informacje są prywatnymi opiniami i poglądami. Nie są pisane przez lekarza. Nie są one fachową opinią, ani poradą medyczną. Nie mogą zastąpić opinii i wiedzy pracownika służby zdrowia, np lekarza. Wszelkie rady które są na mojej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.