Olej z pestek winogron jest jednym z najpopularniejszych tłuszczy, który jest głównie wykorzystywany do pielęgnacji skóry oraz włosów. Pozyskuje się go z nasion, powstających podczas produkcji wina, a są one produktem odpadowym. Można w nim znaleźć wiele cennych składników aktywnych, ale czy jest on zdrowy podczas zastosowania go w kuchni?

Pozyskiwanie oleju z pestek winogron

Pierwsze wzmianki o oleju z pestek winogron datowane są na XVI wiek.

Olej ten ma łagodny smak, jasnozielony bądź jasnożółty kolor.

Olej z pestek winogron pozyskiwany jest z nasion winorośli winnej, która pochodzi z krajów położonych w rejonie basenu Morza Śródziemnego.

Dzisiaj praktycznie uprawiana jest na całym świecie, a olej pozyskiwany jest metodą ekstrakcji pokruszonych ziaren.

olej-z-pestek-winogron.jpg
foto.shutterstock.com

Jednak pestki winogron nie są zbyt oleiste, a to oznacza, że proces ten bardzo często przebiega z wykorzystaniem wysokiej temperatury oraz różnego rodzaju rozpuszczalników.

Taki olej z pestek winogron, który jest tłoczony na zimno (a jest to olej z pestek winogron nierafinowany), ale tylko przy wykorzystaniu metod mechanicznych, to z kolei powoduje, że jest on bardzo rzadko spotykany, a poprzez to jego cena jest bardzo wysoka.

Składniki oleju z pestek winogron

W oleju tym można znaleźć kwas linolowy, czyli nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6, który stanowi 70% oleju z pestek winogron.

Kolejnym składnikiem jest kwas oleinowy, czyli nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-9, który stanowi około 15% jego składu, a także kwas palmitynowy, czyli nasycony kwas tłuszczowy, stanowiący około 7% składu oleju.

Do tego jest jeszcze kwas stearynowy, czyli nasycony kwas tłuszczowy, który stanowi 4% składu, oraz kwas palmitooleinowy, czyli kwas nienasycony z grupy omega-7, a stanowi on 1% składu oleju.

Natomiast kwas alfa-linolenowy, czyli nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3 stanowi 0,1% składu.

Poza tym są w nim obecne tokoferole, fitosterole oraz witamina E i K.

Jedzenie i smażenie na oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron nie jest polecany, jako składnik zdrowej i zbilansowanej diety, dlatego nie zaleca się go stosować, jako tłuszczu do smażenia, ale też do spożywania na zimno.

Jest to związane z tym, że zawiera on niekorzystną proporcję pomiędzy kwasami omega-6 a kwasami omega-3, gdyż ta proporcja stanowi odpowiednio 70% i 0,1%.

Taka zdrowa proporcja kwasów omega-6 do omega-3 w zdrowej diecie powinna mieścić się w przedziale od 1:1 do 10:1, a w oleju z pestek winogron wynosi ona 700:1.

Natomiast zbyt duże spożywanie kwasów omega-6 niesie ze sobą pewne ryzyko, ponieważ może to doprowadzić do osłabienia układu immunologicznego, nasilenia stanów zapalnych, zakłócenia równowagi hormonalnej oraz funkcjonowania tarczycy, a także może doprowadzić do wzrostu masy ciała, nadwagi i otyłości.

Zastosowanie oleju z pestek winogron w pielęgnacji

Olej z pestek winogron nie jest polecany w zdrowej diecie, ale za to jego właściwości bardzo dobrze sprawdzają się w kosmetyce.

Takie jego najważniejsze zalety to działanie nawilżające, gdyż olej z pestek winogron zapobiega nadmiernej utracie wody ze skóry oraz włosów.

W związku z tym można go stosować na skórę, ponieważ wykazuje delikatne działanie natłuszczające, a jeżeli będzie nakładany na włosy, to odbuduje uszkodzenia w ich strukturze, domknie łuski włosowe, ale też dzięki niemu włosy będą wyglądały na wygładzone i błyszczące.

olejowanie.jpg
foto.shutterstock.com

Ma także właściwości odżywcze i przeciwstarzeniowe, gdyż zawiera antyoksydanty oraz witaminy, które wzmacniają barierę hydrolipidową naskórka, ale też zwalczają wolne rodniki oraz opóźniają procesy starzenia się skóry, a do tego olej ten odżywia łamiące się oraz zniszczone włosy, a także kruche paznokcie.

Do tego ma działanie przeciwzapalne i kojące, ponieważ olej ten wspomaga procesy regeneracyjne, a także łagodzi stany zapalne, zmiany trądzikowe i koi podrażniony naskórek, redukuje pieczenie oraz swędzenie skóry.

Jak przechowywać olej z pestek winogron?

Olej, który jest tłoczony na zimno, powinien być przechowywany w butelce i to najlepiej z ciemnego szkła.

Tak samo, jak olej lniany, należy go trzymać w chłodnym miejscu albo lodówce, a jego trwałość wynosi zazwyczaj około sześciu miesięcy od daty produkcji.

Czytaj także: OLEJ Z WIESIOŁKA – NIEZASTĄPIONY PRZYJACIEL KAŻDEJ KOBIETY

WSPARCIE NIEZALEŻNYCH PORTALI

*Niebieską czcionką zaznaczono odnośniki np. do badań, tekstów źródłowych lub artykułów powiązanych tematycznie.

P.S. Informacje przedstawione w artykule nie są pisane przez lekarza. Mają charakter informacyjny i nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszelkie rady, które są na mojej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.