Olej z nasion Sacha Inchi zyskuje coraz większą popularność w Polsce, chociaż do niedawna nikt jeszcze o nim nie słyszał. Zwraca się głównie uwagę na jego korzystne działanie kosmetyczne, a znalazł m.in. zastosowanie w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jest to naturalny olejek produkowany z ograniczonych dostępnością cennych surowców roślinnych.

Co to jest Inca Inchi?

Inca Inchi jest to olej nierafinowany, który powstaje z tłoczenia na zimno nasion tropikalnej rośliny Sacha Inchi, a rośnie ona w puszczy peruwiańskiej.

Dlatego też często jest określany, jako olej Sacha Inchi.

Nasiona tej rośliny zaliczane są do super foods, a są to produkty, które zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Sacha Inchi to roślina, która ma owoce o gwiaździstym kształcie i to właśnie w tych owocach znajdują się nasiona, z których powstaje olej, a ma on orzechową nutę oraz aksamitną i jedwabistą konsystencję.

Jest to roślina, która jest charakterystyczna dla Amazonii, gdyż tamtejsza lokalna ludność uprawia ją w dżungli od dawnych czasów.

Jej charakterystyczne nasiona w kształcie gwiazdy zostały odnalezione na ceramice, która została wydobyta z grobowców starożytnych Inków.

nasiona-sacha-inchi.jpg
foto.123rf.com

Poza tym owoce Sacha Inchi znaleziono również na figurach preinkaskich wysokorozwiniętych cywilizacji zarówno Chimu, jak i Moche, które zostały podbite przez Inków.

Ślady tej rośliny odnaleziono również w Caral, czyli w najstarszym mieście na półkuli zachodniej, które jest położone w północnym Peru.

Jego powstanie datuje się na rok 3000 p.n.e.

Pierwotnie roślina ta uprawiana była przez Inków w powiecie Pichanaqui, a jest to region Junin, który jest jednym z najlepszych terenów uprawy Sacha Inchi, a to ze względu na miękką glebę, która ma wysoką zawartość minerałów oraz składników odżywczych.

Inca Inchi to częściowo zdrewniałe pnącze, które może osiągnąć nawet dwa metry wysokości.

Ozdobą tej rośliny są liście oraz niewielkie białe kwiaty, które przekształcają się w jasnozielone owoce.

owoce-sacha-inchi.jpg
foto.123rf.com

Nastepnie te dojrzałe owoce ciemnieją, a potem wytwarzają nasiona, które z wyglądu przypominają orzechy, a te są bardzo ważnym elementem kuchni peruwiańskiej.

Spożywane są tam w formie gotowanej, pieczonej oraz prażonej.

Olej ten praktycznie w całości składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego około 60% stanowią kwasy omega-3, a 35-40% stanowią kwasy omega-6.

Zastosowanie na skórę

Olej ten znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci, a można go znaleźć w takich produktach kosmetycznych, jak kremy, serum, mleczka i balsamy do ciała, a także szampony, maseczki oraz odżywki do włosów.

Jest też składnikiem kosmetyków, które stosuje się po opalaniu, a także w kosmetykach do masażu oraz ujędrniających skórę.

olej-sacha-inchi.jpg
foto.123rf.com

Olej ten doskonale sprawdza się przy skórze dojrzałej, wiotkiej, naczyniowej, suchej, zniszczonej oraz wrażliwej.

Dzięki temu, że wnika głęboko w skórę, to możliwa jest jej regeneracja, ale też dzięki temu dochodzi do pobudzenia produkcji kolagenu, a do tego wyrównuje przebarwienia, przez co skóra zyskuje jednolitą strukturę oraz koloryt, ale też niweluje cienie w okolicach powiek.

Stosując olej z nasion Sacha Inchi, można odżywić, wygładzić, uelastycznić oraz poprawić sprężystość skóry.

Poza tym chroni on przed działaniem wolnych rodników, które powoduje przyspieszanie procesu starzenia się tkanek.

W związku z tym w niektórych produktach typu anti – age jest jednym z ich składników, ponieważ jest odpowiedzialny za spłycanie zmarszczek, ale też nadaje skórze młodszy wygląd.

Olejek ten jest też odpowiedzialny za przyspieszenie procesu gojenia się ran oraz likwiduje skórkę pomarańczową, czyli tzw. cellulit.

cellulit.jpg
Cellulit foto.123rf.com

Kwa omega-3 ma przeciwzapalne i odbudowujące działanie na skórę.

Z kolei kwas omega-6 chroni naskórek przed nadmierną utratą wody, ale też łagodzi podrażnienia.

Natomiast połączenie tych dwóch składników sprawia, że skóra jest miękka i odporna na działanie niekorzystnych czynników, a blizny stają się mniej widoczne.

Zastosowanie na włosy

Jeśli chodzi o włosy, to polecany jest on do włosów suchych i zniszczonych przez słońce albo liczne zabiegi fryzjerskie, takie jak farbowanie.

Dzięki niemu włosy są nawilżone, mają zdrowszy wygląd oraz intensywny blask.

Ponadto olej ten tworzy na włosach taką ochronną warstwę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

olej-sacha-inchi.jpg
foto.123rf.com

Ma też korzystne działanie na skórę głowy, ponieważ łagodzi uczucie swędzenia oraz redukuje nadmierne łuszczenie się naskórka, ale też ogranicza wypadanie włosów i poprawia ich porost.

Olej Inca Inchi zapobiega również rozdwajaniu się końcówek.

Zastosowanie paznokcie

Olejek ten wzmacnia również paznokcie, ponieważ pogrubia je i zapewnia im zdrowy wygląd płytki paznokciowej, a także odżywia skórki.

Radzi sobie też z problemem rozdwajania się i łamliwości paznokci, a także poprawia ich kolor i walczy z przebarwieniami.

olej-sacha-inchi.jpg
foto.123rf.com

Jak w praktyce stosować olej Inca Inchi?

♦ W celu zwalczenia cellulitu można wymieszać olej Inca Inchi z odrobiną olejku eterycznego.

Tak przygotowany kosmetyk należy nanieść na partie ciała z cellulitem i delikatnie wmasować w skórę.

♦ Można go również zastosować w celu odmłodzenia swojego wyglądu.

Aby przygotować taki preparat, należy wymieszać 3 krople oleju Inca Inchi z 3 kroplami potrójnego kwasu hialuronowego.

Tak przygotowany kosmetyk należy wmasować albo wklepać w skórę twarzy.

Aby odbudować zniszczoną płytkę paznokci, trzeba w nie wmasować odrobinę olejku.

Można go również zastosować na suche skórki, gdyż będzie miał na nie działanie zmiękczające.

W celu pielęgnacji włosów należy dodać go do odżywki albo maseczki do włosów, a wystarczy kilka kropel, aby wzmocnić ich działanie.

Dlaczego olej Inca Inchi jest taki dobry?

Olej Inca Inchi ma najwyższą wartość wielonienasyconych, niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 spośród olejów jadalnych.

Olej ten zalicza się do bio-olejów, czyli olejów, które są dobrze przyswajalne przez skórę.

Ogólna zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych może stanowić nawet 98% masy oleju.

Jego cechą charakterystyczną jest również to, że ma wysoką zawartość kwasów omega-3, która wynosić może nawet do 60%, a przy tym zachowana jest jednoczesna stabilność i trwałość oleju.

Poza tym zawiera on również wysokie stężenie witaminy E w postaci kompletu tokoferoli, a z tego 50% stanowi gamma-tokoferol, a jest to forma witaminy E o silnym działaniu antyoksydacyjnym oraz rozjaśniającym.

WSPARCIE NIEZALEŻNYCH PORTALI

*Niebieską czcionką zaznaczono odnośniki np. do badań, tekstów źródłowych lub artykułów powiązanych tematycznie.

P.S. Informacje przedstawione w artykule nie są pisane przez lekarza. Mają charakter informacyjny i nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszelkie rady, które są na mojej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.