Olej Copaiba, a właściwie oleożywica z drzewa Copaiba to jeden z najsilniejszych na świecie środków przeciwzapalnych. Wytwarzany jest przez osiągające wysokość nawet 30 metrów drzewa rosnące w amazońskiej dżungli. Najważniejsze i imponujące korzyści zdrowotne płynące z olejku eterycznego copaiba obejmują jego zdolność do zmniejszania bólu i stanu zapalnego, ochrony przed infekcjami, leczenia skóry, zapobiegania wzrostowi grzybów i poprawę stanu układu oddechowego.

Historia Copaiba

Z racji tego, że las deszczowy Amazonii jest miejscem ustronnym, Copaiba była prawie nieznana dla większości krajów na świecie, co nie zmienia faktu, że tubylcy używali go do celów leczniczych przez setki lat.

Olej Copaiba pochodzi z soku lub oleożywicy południowoamerykańskiego drzewa znanego jako Copaifera officinalis, w tym Copaifera langsdorffii i Copaifera reticulata.

copaiba.jpg
Copaiba foto.123rf.com

Oleożywicę zbiera się za pomocą procesu podobnego do sposobu, w jaki uzyskuje się syrop klonowy – nacinając lub drążąc otwory w pniu drzewa.

Następnie delikatnie destyluje się parę wodną.

Jedno drzewo Copaiba jest w stanie wyprodukować około 40 litrów żywicy rocznie.

To sprawia, że ​​Copaibę można zbierać bez szkody dla drzewa lub lasu, w którym rośnie.

Copaiba ma dość subtelny aromat, przypominający cynamon i miód oraz bladożółty po złotobrązowy kolor.

W XVI wieku początkujący odkrywcy amazońskich terenów odkryli korzyści oleju Copaiba i zaczęli zbierać oleożywicę specjalnie do produkcji olejków eterycznych.

Po tym odkryciu olej Copaiba szybko stał się kluczowym składnikiem kosmetyków, produktów do pielęgnacji skóry i naturalnych środków do pielęgnacji ciała.

Na początku XXI wieku badacze składu Copaiba zaczęli baczniej przyglądać się jego właściwościom przeciwzapalnym i antyseptycznym, zwłaszcza w przypadku stosowania miejscowego lub wdychania w ramach sesji aromaterapii.

Aktywne składniki

Aktywność biologiczna składników Copaiba związana jest z obecnością seskwiterpenów, diterpenów i kwasów terpenowych.

Głównym składnikiem olejku jest kariofilen, czyli silny związek o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych.

Poza tym w składzie znajdziemy unikatowe substancje takie jak kwas kopainowy, parakopainowy i kopainoferolowy.

Około 15 proc. całego składu oleożywicy stanowią olejki eteryczne.

Właściwości oleju Copaiba

Copaiba jest popularna, ponieważ może być wykorzystywana do różnorodnych celów.

Typowe zastosowania zewnętrzne obejmują oczyszczanie cery z trądziku, pomoc w eliminacji blizn i rozstępów oraz poprawę elastyczności skóry.

Copaiba.jpg
Copaiba foto.depositphotos.com

Oprócz zalet w dziedzinie estetyki, olejek eteryczny Copaiba jest również korzystny dla ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia:

  • skutecznie łagodzi bóle głowy i migreny;
  • uśmierza ból związany z urazami lub ranami;
  • łagodzi skurcze mięśni i ból stawów;
  • zwiększa odporność i poprawia funkcje układu hormonalnego;
  • działa przeciwzapalnie – zwalcza infekcje;
  • służy jako łagodny środek antyseptyczny do ran ciętych;
  • skutecznie poprawia nastrój, łagodzi stres i niepokój;
  • działa moczopędnie, oczyszczając i odtruwając przy tym organizm;
  • zapobiega infekcjom grzybiczym;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • zmniejsza napięcie układu sercowo-naczyniowego;
  • jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym;
  • wspomaga leczenie łuszczycy i łupieżu;
  • zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych, w szczególności komórek złośliwych.

Sposoby użycia

Istnieje sześć popularnych sposobów używania oleju Copaiba.

  1. Wmasuj olej bezpośrednio w bolący lub dotknięty chorobą obszar. Olejek ten wchłania się przez skórę do organizmu w ciągu ok. 20 minut.
  2. Wykorzystaj aromaterapię w postaci rozprzestrzeniania Copaiba w pomieszczeniu za pomocą specjalnego dyfuzora.
  3. Weź kilka kropli olejku na dłonie, rozetrzyj i wdychaj głęboko. W ten oto sposób Copaiba zostanie wchłonięta do krwioobiegu, zarówno przez skórę, jak i przez płuca i zatoki.
  4. Wmasuj olej Copaiba w podeszwy stóp tuż przed pójściem spać. Duże pory na stopach pozwolą na dokładne wchłonięcie składników aktywnych do organizmu.
  5. Wlej kilka kropli Copaiba do kąpieli i poleż w wodzie 10-15 minut. Wchłoniesz olej przez skórę, a także poprzez wdychanie pary.
  6. Copaiba jest również uważana za bezpieczną do użytku wewnętrznego, szczególnie w leczeniu wszystkich rodzajów wewnętrznych stanów zapalnych, np. aby złagodzić wrzody żołądka, a nawet raka. Jeśli nie dostaniesz gotowych kapsułek, możesz umieścić kilka kropel oleju Copaiba w pustej kapsułce żelatynowej i połknąć ją najlepiej podczas jedzenia.

WSPARCIE NIEZALEŻNYCH PORTALI

P.S. Informacje przedstawione w artykule nie są pisane przez lekarza. Nie są one fachową opinią, ani poradą medyczną. Nie mogą zastąpić opinii i wiedzy pracownika służby zdrowia, np. lekarza. Wszelkie rady, które są na mojej stronie stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.

Zapisz się do subskrypcji
otrzymuj powiadomienia o nowych artykułach